Close
Back to work, back to school, back to the gym
Back to work, back to school, back to the gym

Terug in het ritme na je vakantie, hoe pak je dit aan? We hopen dat je hebt genoten van de zomerperiode en zijn erg benieuwd naar jullie vakantieverhalen. Of je op vakantie bent geweest of niet, de zomer loopt ten einde en de routines komen weer terug.

Structuur is enorm belangrijk en een echte houvast. Hoe keer je na een periode van mooi (en minder mooi) weer, lange dagen en iets minder gezond eten weer terug in je ritmes? Hier drie sterke tips vanuit ons:


Plan je week vooruit

Pak je agenda erbij en noteer alle afspraken die je de komende week staan te wachten. Dit betreft werk, maar ook afspraken die gerelateerd zijn aan je gezondheid. Daarmee doel ik bijvoorbeeld op sporten, een volwaardige maaltijd koken, afspraken met een vriend/vriendin en elke vorm van me-time (zoals boek lezen en wandelen). Dit zorgt niet alleen voor een goed overzicht in je week, maar ook dat je tijd neemt om voor jezelf te zorgen. Want uiteindelijk heeft een sportafspraak met jezelf net zoveel prioriteit als (bijvoorbeeld) een werkoverleg.


Slaapritme

Na de vakantie is het weer tijd voor orde en structuur, niet alleen in je agenda, maar ook in je slaapritme. Om je lichaam weer te laten wennen wordt aangeraden om rond vaste tijden te slapen en ontwaken. Zorg ’s avonds voor niet te veel afleidingen en probeer ’s ochtends de snooze knop met rust te laten. Hoe beter je slaapritme, hoe energieker jij je ook voelt. Tip: leg je wekker/telefoon een paar meter bij je bed vandaan. Op deze manier ‘moet’ je jouw bed uitstappen en is de kans kleiner dat je weer in slaap valt.


Doelen

Stel doelen voor jezelf. Nu je weer helemaal fris en opgeladen bent, waar wil je de komende tijd op focussen? Hoe wil jij je voelen aan het einde van de dag? Stel doelen waar je controle over hebt. Bijvoorbeeld: ik wil iedere dag 30 minuten wandelen en bij iedere maaltijd minimaal 100 gram groente eten of ik leg iedere avond een halfuur voor ik naar bed ga, de telefoon weg en ga daarvoor in de plaats een boek lezen. Deze doelen kun je ‘s avonds afvinken. Doelen als ik wil een x aantal kilo kwijt kun je ‘s avonds niet meten en is hierdoor veel moeilijker om te behalen. Wees niet te streng voor jezelf, consistentie is belangrijker dan perfectie.

 

Helemaal niet tot rust gekomen? Geen paniek, je bent niet de enige! Dit komt doordat je bewust en/of onbewust alsnog bezig bent met je dagelijkse werkzaamheden en routines. Fysiek tot rust komen is heel iets anders dan mentaal tot rust komen. Hoe je mentaal tot rust komt? Frequent in beweging zijn is cruciaal. Door te sporten komen er gelukshormonen vrij die je een prettig gevoel geven. Daarnaast is sporten een uitlaatklep die je soms gewoon nodig hebt.


InBody-scan na de vakantieperiode

Benieuwd waar je nu staat? We raden je aan om een InBody-scan in te plannen en vanuit daar weer verder te kijken. Zie dit als (her)start-meting na de zomerperiode, vanuit daar kunnen we weer doelen stellen. Schrik niet wanneer je achteruit bent gegaan; dit gebeurt bijna bij ons allemaal in de zomermaanden. En dit is totaal niet erg! Genieten is enorm belangrijk en moet je ook altijd doen. De mentale gezondheid moet niet worden vergeten. Maar na het genieten is het zaak om de touwtjes weer iets strakker aan te trekken en hierbij helpen we jou graag.

 

Team ParkGym staat voor je klaar om je verder te helpen met een persoonlijk plan. We horen graag hoe we jou van dienst kunnen zijn!